Maksekeskus sistem za online plaćanje

Kao temu Master rada prošle godine sam odabrala Maksekeskus platni gejtvej koji je nastao kao startup u Estoniji 2012. godine. Ovaj internet platni gejtvej (internet payment gateway) sam otkrila kada sam za klijenta iz Estonije dobila zadatak da ga implementiram na vebsajtu koji je urađen u Laravel framework-u. Da, radila sam i imala moju agenciju za softversko programiranje nekih 4 godina, nakon čega sam konačno i odbranila Master rad koji me je čekao godinama na Elektrotehničkom fakultetu u Novom Sadu. I baš zbog tog iskustva na poslu, nisam imala problem da izaberem temu i da je napišem za par nedelja. Ali da se vratimo na Maksekeskus, složenica Maksekeskus na estonskom može da se prevede kao “centar za naplatu”, zapravo vrlo jednostavan i direktan naziv. 😀 Maksekeskus je za početak bio okrenut manjim firmama i cilj je bio jednostavna i brza integracija. Ono što je posebno interesantno je da su pored plaćanja Visa i MasterCard karticama nudili i integraciju plaćanja preko bankovnih linkova. To otprilike izgleda ovako: dođe kupac na sajt, stavi proizvode u korpu i bira da li želi da plati karticom ili preko bankovnog linka. Ako izabere bankovni link, dobija mogućnost da izabere jednu od 11 banaka iz Estonije, Letonije, Litvanije i Finske. Kupac bira jednu od banaka koja mu odgovara (idealno ako ima račun u nekoj od njih) i preusmerava se na sajt te banke na posebnu stranicu posvećenu ovoj transakciji. Unosi podatke računa i vrši uplatu, nakon čega se ponovo preusmerava nazad na prodavnicu. Naravno ako je kupac na početku izabrao da želi da plati karticom, dobija standardan formular na sajtu gde unosi podatke sa kartice (ne udaljava se sa sajta). Vlasnik online prodavnice ne mora da ima ikakav ugovor sa bankama koje nude bankovne linkove preko Maksekeskus sistema, što je veliko olakšanje za implementaciju. Maksekeskus se stara o ugovorima sa bankama i sigurnosti.

maksekeskus platni gejtvej

Već u avgustu 2013. godine Estonska pošta (Eesti Post) je prepoznala potencijal ovog startup-a i kupila 51% i postala većinski vlasnik. Njihova ideja je bila da prošire poslovanje pošte sa logistike na usluge onlajn kupovine u Baltičkim državama. S obzirom na delovanje bilo koje pošte danas, vrlo je logično da se razmišlja u pravcu proširenja poslovanja na druge oblasti koje uključuju logistiku. Estonska pošta je to na vreme shvatila. Nakon prodaje, Maksekeskus je nastavio da se lepo razvija. U momentu prodaje Maksekeskus je poslovao samo u Estoniji, a za 3 godine se proširo i na Letoniju i Litvaniju, i pred kraj 2015. godine na Finsku sklapanjem partnerskog ugovora sa kompanijom PayTrail. Imaju partnerske ugovore sa bankama u Švedskoj i Danskoj.

Pre nego što sam istražila njihovu uspešnu poslovnu priču, Maksekeskus mi se dopao jer je jako lepo i jednostavno tehnički implementiran, pridržava se ustanovljenih standardna JSON RESTful API-ja. Ceo sistem zaista nije komplikovan i radi jako dobro. Ono što je presudno za odabir gejtveja je i dostupnost dobre dokumentacije, dostupnost gotovih modula za poznate CMS platforme i prodavnice. Kompletna dokumentacija za implementaciju ovog internet platnog gejtveja je dostupna javno i za neregistrovane korisnike sistema, a hostuju dokumentaciju na apiary.io servisu koji je početkom 2017. godine kupio Oracle. Maksekeskus ne zahteva od vlasnika online prodavnica da prilagođava dizajn prodavnice i kartice za kupovinu kako bi se ispoštovala pravila Visa i MasterCard organizacija. Maksekesus API je rešio sve moguće probleme pozivom javascript iframe-a gde se jasno vidi brending koji je neophodan. Osetljivi podaci sa kartica se unose u iframe i ne zadržavaju se na hostingu onlajn prodavnice. Pored toga, vlasnik online prodavnice ima pristup jednostavnom i preglednom dashboard-u za praćenje transakcija i dalju manipulaciju istim. Preko Maksekeskus API-ja se pruža mogućnost integracije sa bilo kojim ekternim CRM softverom i tako se omogućava vlasniku prodavnice lakše praćenje kupovina i kupaca u cilju povećanja prodaje. Ono što mi se posebno dopada kod stranih gejtveja što jasno na sajtu istaknu cene njihovih usluga po transakciji ili po paketima, što nije slučaj sa našim prodavcima i preprodavcima internet platnog gejtveja. Kod nas je potrebno da se kontaktira pružalac usluge da bi onda dobio procenu. Takođe pristup API-ju se dobija tek nakon registracije što može biti iritatno jer ko zna kakav je API. Kod nas je sve poprilično netransparentno i bespotrebno komplikovano. Maksekeskus nije jedini internet platni gejtvej koji je dobro organizovan, ali meni se dopala njegova kompletna priča i jednostavno kako to sve radi.

Ovo je bilo ukratko o tome šta je Maksekeskus, koja je njihova priča i zbog čega mi se dopao ovaj startup. Kompletan Master rad sa implementacijom ovog sistema na jednostavnom vebsajtu koji se bavi prodajom konsultantskih usluga možete pogledati na issuu.com  ili na SlideShare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.