Trendovi mobilnog interneta u zemljama CEE

Preko kojih uređaja publika centralne i istočne Evrope ide najčešće na internet i da li postoji šablon ponašanja u upotrebi mobilnog interneta, pokazuje novi Gemius izveštaj rađen na osnovu analize 18 evropskih tržišta.

Analiza pokazuje da je u centralnoj i istočnoj Evropi, svaka deseta strana pregledana (page view) sa mobilnog uređaja, a da su internet korisnici u Hrvatskoj najprivrženiji smart telefonima i tabletima (21%). Rumunija, Bugarska i Rusija (9%) se nalaze među zemljama koje su najmanje mobilne, a prate ih Belorusija (6%), Ukrajina (5%) i Moldavija sa samo 1% korisnika mobilnog web-a.gemius statistika

Ipak, i oni koji idu na internet preko mobilnih uređaja, to radije čine preko telefona nego tableta. U Hrvatskoj je 18% internet saobraćaja generisano sa smart telefona, dok je u Rusiji tablet omiljeniji (5% saobraćaja). Takođe, primećene su jasne razlike u vremenskim periodima u kojima se koriste uređaji. Vikendom se najviše koriste telefoni i tableti, dok se radnim danima i u večernjim satima preferiraju desktop i laptop računari.

Iz dobijenih podataka, Vesna Gordon – CSO&CMO, član Upravnog odbora Gemiusa, komentariše:
“Prema statistici, penetracija sa mobilnih uređaja prelazi 100 odsto u skoro svim zemljama našeg regiona, ali oglašivači se ne mogu osloniti još uvek samo na mobilnu strategiju. Korisnici interneta i potrošači koriste različite kanale kako bi se povezali sa brendom. Naša istraživanja pokazuju da se oni bude sa telefonima i tabletima, provode svoj radni dan na računarima a onda se uveče vraćaju mobilnim uređajima. Oglašivači ne bi trebalo da previde ovu činjenicu u planiranju kako da poruka koju šalju stigne do prave ciljne grupe”, zaključuje Vesna Gordon.

Celokupan izveštaj možete preuzeti ovde.

Izvor: srbodroid

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.