Qualcomm AR izazov :D

augmented reality challengeKako sam pisala na Srbodroid.com tekst o Qualcomm-ovom uređaju koji predstavlja platformu za mobilni razvoj, naišla sam i na sjajan video klip koji prezentuje pobednike na Qualcomm-ovom takmičenju augmentovane realnosti. Koristeći Qualcomm-ov SDK za AR, pristiglo je puno ideja i aplikacija za  mobilne telefone. Fond nagrada je iznosio 200.000 dolara, gde je prvoplasirani dobio nagradu od 125.000 dolara. Pobedničku aplikaciju pod nazivom Paparazzi uradili su Litvanci, Paulius Liekis i Arminas Didžiokas ispred firme Pixel Punch. Paparazzi je interaktivna igra i poenta je da virtuelnog lika na tabli kojeg vidite kroz telefon uslikate što atraktivnije možete.

Treba napraviti što bolje paparaco fotografije, da bi potom bili razotkriveni i uslikana slavna ličnost (virtuelni lik) vas napada. Naskače na vašu kameru i lupa po njoj i lomi je. Novac koji ste prikupili za svaku napravljenju paparaco fotografiju, se u toku napada umanjuje jer vam slavna ličnost lomi vašu vrednu opremu koja naravno košta. Da bi ste se odbranili od ovog napada, potrebno je da drmate vaš telefon. 😀 Sjajna ideja za AR.

Drugu nagradu je dobio Australijanac za igru gde igrač aranžira raznovrsne objekte po sceni tako da omogući motoru da pređe prepreku i skoči kroz određeni prolaz (u ovom slučaju kroz rupu). Skroz interesantno izgleda igra.
Treću nagradu je dobio tim studenata – programera: Kedar Reddy, Alex Beachum, Evan Sforza, Jason Mathias, Jonghwa Kim iz Amerike. Oni su napravili igru gde je igrač pilot koji vozi helikopter iznad grada sa ciljem da spasi ljude koji su u opasnosti prilikom pozara i drugih opasnosti. Tako letite iznad grada između solitera, sve to uz pomoć augmentovane realnosti.

Ovo su vrlo atraktivne aplikacije i igre, a augmentovana realnost zapravo može pored zabave, biti i veoma korisna  u realnom životu. Sada već i postoje neke aplikacije za telefone ali svakako postoje i mnoge ideje koje će vrlo brzo biti dostupne s obzirom kako se sve ovo brzo razvija.

Ono što je zaista i najbolje u vezi AR jeste što danas imamo mogućnost da sa Qualcomm-ovog sajta skinemo upravo taj SDK AR za Android platformu, nabavite Android telefon i uz pomoć tutorijala koji su takođe dostupni na sajtu, krenete i vi da realizujete vaše ideje. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.