Sjajna tastatura za telefone

Wow!

Ja sam oduševljena! Odličan koncept za tastaturu od strane 8pen na telefonima sa ekranima osetljivim na dodir. Trenutno je dostupna na Android Marketu za Android telefone, po ceni od 1.56 dolara. Pogledajte klip sami, da vidite o čemu se radi.

8pen tastaturaNeko je oduševljen ovakvim načinom kucanja dok postoji druga strana koja je potpuno protiv ovakve tastature i koja sumnja u korisnost tastature. Ovde se radi o navici. Mislim da nije teško navići se na ovakav način kucanja ukoliko to želite. Opet ako ste previše godina koristili virtuelnu QWERTY tastaturu na telefonu onda će vam možda ovo predstavljati problem. Ono što je sigurno je da u Srbiji pametni telefoni nisu još uvek tako jako zastupljeni kao recimo u Americi što je iPhone. Samim tim, kod nas nema tako globalno gledano priviknutosti na klasične virtuelne tastature.

Kakva će biti budućnost ove tastature, to ćemo videti.  Swype tastatura o kojoj sam pisala pre skoro godinu dana se potpuno “primila” u narodu na globalnom nivou gledano. Pored Swype postoje i mnoge druge tastature koje su prihvaćene od strane mnogih korisnika, npr SwiftKey tastatura.

Što se Srbije tiče, problem sa tastaturama je u jezičkim barijerama. Eto i ova tastatura koju ste mogli videti u klipu iznad je prilagođena engleskom jeziku. Isti problem je i sa Swype tastaturom ALI na Mobilism forumu se može naći malo uhakovana Swype tastatura i prilagođena srpskom jeziku. Probala sam je i odlično radi. Zaista ubrzava kucanje.

Što se  8pen tastature tiče, nadamo se da će u budućnosti postojati opcija da se menja jezik tastature, pa na taj način da se menja i raspored slova na tastaturi. Ili da recimo postoji opcija koja omogućava da svako napravi svoj raspored slova na tastaturi.

Testirala sam i ovu tastaturu i ispala sam veoma nespretna. Nisam se baš brzo snašla, a kada sam ukapirala kako to ipak radi, malo sam bila i razočarana. Naime, od samog prsta nisam videla gde mi se nalazi koje slovo. Mada pretpostavljam da je poenta da naučite raspored slova pa onda ide lakše. Verovatno bi mi to isti problem bio i sa Swype tastaturom da nikada u životu nisam kucala na tastaturi, ali sobzirom da sam navikla na raspored na QWERTY tastaturi, to nije bio problem.

3 comments

  1. Ja juče probao na HTC-i kolege sa posla. Vrhunska stvar. Čim kupim sebi neki Android telefon, to je jedna od prvih stvari koje ću instalirati. Planirao sam da ubacim i srpsku tastaturu, ako me neko ne preduhitri.

    Da, potrebno je malo vremena da se nauče pozicije slova, ali kad sam za 2 nedelje naučio slepo kucanje na pisaćoj mašini, naučiću i kucanje na ovoj tastaturi. Posle toga mi prikaz slova i neće biti potreban. 🙂

  2. @Jesus

    Meni se koncept i dalje svidja, ali ne znam da li cu imati vremena da ucim da je koristim. Ali ova srpska Swype tastatura mi se bas bas dopada.

  3. Nista ne moze da zameni pravu tastaturu..iako ovo deluje zanimljivo i ima potencijala za brzo kuckanje.. al ja sam ipak i dalje za pravu qwerty tastaturu 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.