Avanture sa Telekom i Eunet ADSL-om i IPTV-om

Moji doživljaji sa Telekomom i Eunetom prethodnih dana.

O čemu se radi?

Brat je kupio računar u ComTrade-u i dobio je obaveštenje o Eunet akciji. Eunet sa kupovinom novog računara u ComTrade-u nudi 3 meseca adsl interneta maksimalne brzine za džabe, bez ikakve ugovorne obaveze. I kako su naveli u akciji, opciono možete odabrati i IPTV akciju, gde potpisujete ugovor na 2 godine, a prvu godinu pretlata je 1 dinar mesečno. Na flajeru je jasno naznačeno, da akciju mogu da iskoriste i novi korisnici i korisnici koji su trenutno kod nekog drugog provajdera. Postoji mogućnost i da ukoliko ne iskoristite akciju, poklonite je nekom drugom. Tako je moj brat predao račun i flajer sa akcijom, meni.

Eunet akcijaEunet akcija

Počinje moja akcija

Akcija mi je delovala sasvim ok, kako su mi istekli svi ugovori sa Telekomom, nazovem ja Eunet. Objasnila sam im da sam ja već korisnik ADSL-a kod Telekoma i da želim da pređem kod njih. I da takođe imam IPTV i da bih želela da imam IPTV preko njih. Iz Euneta su mi rekli, da je to sve moguće i realno i da odem u Telekom po migracioni kod. Migracioni kod se izdaje kada želite da pređete kod drugog provajdera a da vam se usluga interneta ne prekida, odnosno da vam je ne ukidaju sa vašeg fiksnog broja telefona.

Sjajno! Napokon ću se otarasiti Telekoma, pomislila sam! Imaću i priliku da isprobam taj brzi net od 16 megabita tih 3 meseca, divno! I reših, eto ne mrzi me, iscimaću se oko tog prebačaja.

Tako sam ja otišla u Telekom, a tamo 30 ljudi čeka red. Ok, čekam, imam pametni telefon, zanimaću se nečim dok čekam. U međuvremenu mi je stigla i poruka od Euneta da su proverili moj broj fiksnog telefona i da imam tehničke mogućnosti za realizaciju. Lože me, a ja srećna i strpljivo čekam u redu.

Ulazim unutra, portir me uputio na “šalter” broj 2. Objasnim ja teti u Telekomu šta želim a ona me razrogačenih očiju pitala: “Pa što menjaš provajdera?”. Ne radi se ovde o tome da ona brani kompaniju za koju radi, nego se radi o jednoj veoma neprijatnoj i bezobraznoj ženi. Zatim sam joj lepo objasnila o čemu se radi. Pitala me je da li sam ponela IPTV opremu da vratim, na šta sam joj pozitivno odgovorila. Da bi me ona sasekla sa povišenim tonom: “Pa pokaži mi je!”. I tu ja ispadnem debil, kada sam skapirala da nisam daljinski ponela. I skenjam se, a ona sva trijumfalno izgovorila: “Pa ne može bez daljinskog.” Rekoh joj, ok, otići ću kući i doneću opremu kasnije. Nakon toga me je uputila na drugi šalter da uzmem migracioni kod za adsl i glasno mi napomenula: “Sačekaj da završi i nemoj da joj stojiš nad glavom!”. E tu sam prsla.

Besna sam otišla do vrata kod onog istog portira koji me je poslao ovoj nadrndanoj ženturači i rekla sam mu: “Kada budu delili otkaze, nadam se da će ga prva dobiti ona žena na šalteru broj 2”. I pomislila sam u glavi kako jedva čekam da prodaju taj Telekom. Portir se malo iznenadio mojom nervoznom izjavom i bio je veoma prijatan i ljubazan.

Otišla sam kod druge tete za adsl. Tražila joj migracioni kod, i ona je bila ljubazna i normalna, kao ovaj portir. To je bio takav melem posle one neprijatnosti od pre 5 minuta. Pa kada se ona žalila kako joj nije dan, i kako joj ništa ne ide, rekla sam joj da je barem ljubazna. Obradovala se. I njoj sam rekla da je ona žena na šalteru 2 odvratna i da ne treba da radi taj posao. Na šta se ona delimično i složila sa mnom kada je videla o kome se radi. Tu može da se primeti kako je složna ta Telekom porodica. 🙂

I tako sam ja dobila od trapave ali ljubazne gospođe migracioni kod za adsl posle 15 minuta čekanja. A iptv nisam odjavila.

Odlazim u Eunet, uz objašnjenje im dam migracioni kod. I dolazi jedan visoki lik sa naočarima i počinje da priča i priča i ja gledam i ne verujem šta čujem. Kako je on objasnio, on je pričao sa Telekomom i ja da bi uzela iptv kod drugog provajdera, moram potpuno da odjavim kod prethodnog i da platim 5000 dinara uključenje kod novog provajdera. Ok, to sam donekle i očekivala i planirala. Kada izračunam pretplatu iptv-a od 690 dinara na mesečnom nivou koju neću plaćati prvih godinu dana, skontam da se to eto isplati. Ali mi je onda taj lik saopštio da ja uopšte ne mogu da iskoristim akciju jer ja nisam novi korisnik iptv-a. Iako ću platiti 5000 dinara ponovno uključenje, Telekom mi neće dozvoliti da iskoristim tu akciju vezanu za IPTV. Tu sam prsla, opet.

Ako ja plаćam uslugu ponovnog uključenja, to znači da ja postajem novi korisnik ako sam se prethodno odjavila, ali to Telekom ne priznaje iako mi oni ne bi bili provajderi nego Eunet. Ali je očigledno da je Eunet samo figurica u Telekomovim rukama, i da za sve mora prvo da se pita The Great Telekom.

Vratila sam se u Telekom sa migracionim brojem i tražila sam moj modem nazad. Treća Telekom teta me je pitala, kako nisam uspela da migriram kod drugog provajdera. Objasnila sam joj o čemu se radi, da bi me migracija samo dodatno koštala iako sam “dobila nagradu” u vidu akcije. Ona je samoinicijativno zapisala moj slučaj na poseban papir sa kompletnim objašnjenjem i mojim brojem mobilnog telefona. I sama se ponudila da proveri informaciju i razloge za takvo ponašanje što me je izuzetno pozitivno iznenadilo. U roku od 24 sata sam komunicirala sa tri tete u Telekomu i dobila sam 3 potpuno različita feedback-a. Poslednja teta je bila najkul po meni, znala je posao, bila je brza, normalna u komunikaciji bez preterane neprirodne ljubaznosti.

Na kraju je dobro ispalo što nisam prethodni put imala daljinski za iptv, jer bih ostala bez ove usluge, pošto bih je već otkazala. A vraćanje usluge bi me koštalo dodatnih 5000 dinara.

Rezime

1. Kako otići od Telekoma i zadržati usluge IPTV i ADSL? Ja ne tražim mnogo, ja tražim da odem od njih i da ostanem barem na nuli, ali to je nemoguće.

2. Zašto mi je Eunet prvo rekao da mogu da ostvarim akciju a potom na pola puta saopštio da ipak ne mogu, pa koga oni zezaju. Malo su neobavešteni o njihovim akcijama…

3. ADSL i IPTV ne razdvajaju, tako da je nemoguće biti kod jednog provajdera na adsl-u a kod drugog na iptv-u. (Ove usluge su organizovane da idu preko istog modema pa ih ne odvajaju, mada po meni to nije dovoljno dobar izgovor.)

4. Ne postoji migracioni kod za IPTV (dok za ADSL postoji).

5. Ukoliko otkažete iptv, možete ga dobiti kod drugog provajdera ali ćete platiti uključenje 5000 dinara i ne možete potpisati nikakav ugovor o korišćenju na godinu ili dve sa akcijskim popustom kod novog provajdera. E ovo je čist bezobrazluk!

6. Pitala sam čak, šta bi bilo kada bih ukinula potpuno uslugu adsl-a i iptv-a kod Telekoma i prijavila se kod drugog provajdera, Eunet je rekao da nisu sigurni da će Telekom dozvoliti ponovno uključenje ADSL-a na istom telefonskom broju.

I na kraju, kako ubiti Telekom? Uvukao se u sve pore i iznad svega je. Ostali provajderi su samo maska za društvo, da se kaže da eto postoji konkurencija. Ta ista konkurencija, da prostite, ne može da prdne pre nego što za dozvolu ne pita Telekom.

Telekom Srbija izrešetan

11 comments

 1. Hvala ti za info. Imala sam nameru da odjavim ADSL i da se potom prijavim za novu akciju sa IPTV. 4MB, IPTV za 1200 din mesečno isto kao 1MB i bez IPTV-a.

 2. @Suske

  Raspitaj se tri puta pre nego što nešto odjavljuješ. Ja iako sam se raspitivala, umalo se nisam zeznula.

  Ako si kod Telekoma i od njih želiš da se odjaviš i prijaviš, moraš pitati šta tačno to podrazumeva i koju akciju možeš da iskoristiš u tvom slučaju.

 3. Interesantno je kako se moja prica sa adsl-om na kraju zavrsila. Dobila sam nezvanicnu informaciju da ja mogu da u Telekomu trazim povecanje brzine tako sto cu preci na novu kampanju. Ova informacija nigde zvanicno nije objavljena da vazi i za stare korisnike. Objavljeno je da vazi samo za NOVE korisnike.

  Jedini uslov koji treba da ispunjavate je da su vam istekli ugovori i za adsl i za iptv. Kako su meni oba ugovora istekla, uz malo natezanje u korisnickom servisu sam uspela da dobijem ubrzanje sa 1 megabit na 4 megabita za iste pare potpisujuci ugovor na dve godine. I cak su mi odobrili i da iskoristim kampanju za iptv o kojoj sam pisala u tekstu iznad. Potpisala sam ugovor na 2 godine i dobila sam iptv po ceni od 1 dinar mesecno prvih godinu dana.

  Istu ovu kampanju nisam mogla da iskoristim kod drugog provajdera jer sam bila stari korisnik, a kod Telekoma sam mogla da iskoristim iako me niko nije to ponudio, nego sam sama otisla i trazila. Sistem je takav da vam ne dozvoljavaju da odete kod drugog provajdera i iskoristite kampanje.

 4. Zanimljivo iskustvo.

  Evo kakav je slucaj kod mene… Radim za jednog ISP provajdera, i zaduzen sam za jedan manji grad. Vecina korisnika u gradu koriste ADSL kod mog provajdera a kod telekoma ima mnogo manje pretplatnika.
  Prilikom prijave novog korisnika za ADSL ili za IPTV (svejedno) stalno nailazim na razna odugovlacenja tipa: nema slobodnih portova, nema opreme za IPTV, odugovlace sa ugradnjom ADSLa na centrali itd, tako da moji korisnici cekaju i nekoliko meseci za ADSL ili za IPTV. Naravno to nije slucaj za korisnike koji se prijave kod Telekoma.

  Inace da ne bude zabune, Telekom je JEDINI distributer IPTV televizije u Srbji. Ukoliko i narucite IPTV kod nekog drugog provajdera, sve ide preko Telekoma, i ukljucenje i oprema i placanje…

  Bezobrazluk i monopolski polozaj Telekoma je zasluzan sto imamo najskuplji i najgori pristup internetu za razliku od okolnih zemalja.
  A sto se tice toga na koji nacin ubija konkurenciju, to je sasvim druga prica.
  O otvorenom trzistu i slobodnoj trgovini u Srbiji nema ni reci dok postoje takve drustvene firme…

 5. Ne bih da analiziram kakva je tu uloga Comtrade-a, samo, za njih znam da su mi isporučili računar sa pola kapaciteta RAM-a u odnosu na onaj koji je pisao na specifikaciji i to sam otkrio posle isteka garantnog roka jer je u uputstvu još pisalo da se pre isteka garantnog roka računar ne sme otvarati samoinicijativno.

 6. Normalno je da te neko u telekomu izvede iz takta, ali ti si pobednik s obzirom na to kolicno tebi treba da prsnes!

 7. jkl, da si znao/la da se podaci o RAM-u mogu proveriti i u samom sistemu ne bi bio u tom problemu.

 8. @mario Poenta je u tome da je to verovatno smišljeno i da ide na to da se oni koji nemaju iskustva sa računarima prevare a ako ne uspe nikom ništa. Inače, računar je bio sa najnižom cenom iz ponude koji, verovatno, najviše kupuju računarski početnici.

 9. ljudi sve je tako ,ludim zbog tog migracionog koda a vreme mi je novac kao i svima ,jednostavno neki ljudi nisu za ovaj posao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.