Google App Inventor interfejs

blok editorGoogle App Inventor je softver za razvoj Android aplikacija. App Inventor je trenutno dostupan samo pojedinim korisnicima da je beta testiraju. Prošlo je više od mesec dana kako je najavljen i reklamiran ovaj softver i pojavili su se video klipovi sa prvim tutorijalima. Tako su ljudi sa androidandme.com testirali ovu aplikaciju i napravili su jednostavan Twitter klijent. Video tutorijal i uputstvo možete videti na ovom linku: Twitter tutorijal.

Što se tiče korisničkog interfejsa, App Inventor se sastoji iz dva dela: dizajnerskog prozora i blok editora. Dizajnerski prostor je namenjen konstruisanju interfejsa, pisanju imena i organizaciji elemenata na ekranu. Blok editor je meni mnogo zabavniji.

Sastoji se iz menija sa leve strane odakle možete prevlačiti elemente i kreirati logiku aplikacije (drag&drop). Ovi blokovi su interesantno osmišljeni, izgledaju kao neki konektori i imaju određeni broj soketa na koji možete da kačite samo određene elemente. Na ovaj način se smanjuje pravljenje grešaka korisnika. Blokovi su jasno obeleženi i ne može doći do zabune. Aplikacija pruža i dovoljnu slobodu korisniku da kreira različitu logiku aplikacije. Mogućnosti su zaista velike kako sam videla na klipu ispod, pošto nisam lično testirala aplikaciju. Čekam da dobijem invite od nekog. 😀

Dizajnerski prozor i blok editor su međusobno sinhronizovani pa ukoliko postavljate elemente u dizajnersko delu apdejtuje se blok editor automatski.

[quickshop product=”product name”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.