Sitecake najjednostavniji CMS ikada

sitecakeU ovom postu sam rešila da predstavim projekat Sitecake. Radi se o domaćem proizvodu, verovali ili ne. Na ovom projektu su radile dve osobe – dizajner i programer, u proteklih godinu dana. Sitecake se može nazvati kao najjednostavniji CMS ikada. U pitanju je jednostavan i elegantan WYSIWYG editor za web stranice. Sitecake ne zahteva postojanje baze podataka, radi se editovanju html-a direktno na stranici sajta. Još uvek u beta fazi i zasad radi samo u Mozilla Firefox-u. Možete i sami pogledati i isprobati ovaj alat na sajtu www.sitecake.com.

Tako sa Sitecake-om možete editovati sadržaj direktno na frontend-u drag&drop tehnikom sa simpatičnog, transparentnog toolbar-a. Prevlačenjem ikonica na stranicu postavljate naslove i podnaslove članka, tekst, slike i linkove. Na samoj stranici možete menjati veličinu slike, seći je, pomerati… Ono što je mene posebno iznenadilo, jeste postojanje opcije Undo i Redo. Sve pohvale za funkcionalnost i inovativnost u pogledu interfejsa. Možete ih pratiti i na njihovom twitter nalogu twitter.com/sitecake.

sitecake1

2 comments

  1. Uh, zaista odličan pristup. I ovo što su uradili šljaka skroz glatko, dobar im je JS. Idiot-friendly menjanje sadržaja 🙂

    Ono što se meni ne sviđa je nemogućnost pravljenja novih stranica. Ti možeš da edituješ postojeće stranice/html fajlove, ali ako hoćeš novu stranicu, moraš sam da iskodiraš html fajl i ubaciš u njega potrebne css klase. Neko kome treba cms ovakvog tipa teško da to ume ručno da odradi. Na stranu što njihove css klase za ubacivanje u html kod malo ubijaju semantiku css klasa, mada to nije velika zamerka 😉

    Mislim, heh, ispadoh hejter 😀 Super ovo šljaka, ali je pitanje kolike su njegove mogućnosti. Plus imaju priču “podržavamo samo Firefox za sada”. Pitanje je koliko će uspeti prodaja ovakovog CMSa.

  2. Po meni veoma kul zamisao, slazem se sa SadClown-om po pitanju klasa u css-u. Ali mislim da su i oni toga svesni. Mada kontam da ce postojati odredjeni predefinisani css iz kog ce se koristiti klase.

    A sto se tice prodaje, slazem se da ce ici tesko, pogotovo danas kada ima gomila free stvari … pogotovo u “oblaku”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.