Eksperiment Ubuntu UI

Evo jednog zanimljivog zapažanja.

Situacija je sledeća.

Dolaze momak i devojka u stan kod prijatelja. Prijatelj je pomalo geek, inače dizajner i u stanu ima laptop i desktop računar. Muškarci su se okupili oko glavnog računara u stanu i prebacivali su podatke. Znate već kako to funkcioniše.

“E imaš neki dobar film?” Drugi odgovara: “E imam neku akciju za tebe…”

I tako dok su oni uživali u otkrivanju atraktivnih naslova holivudskih filmova i prepričavali događaje i tračeve o zajedničkim prijateljima, devojka se smorila. Ona je lepo uzela laptop ne bi li se zabavila dok se muškarci ispričaju. Poenta cele ove priče je da je na laptopu instaliran Linux, distribucija Ubuntu verzija 9.10. sa okruženjem Gnome.

Devojka je potpuno prosečan korisnik. Otvorila je Mozilla Firefox browser birajući ga u instaliranom Awn manager-u i posetila Facebook, pregledala slike svojih prijatelja, malo čatovala. Za one koji ne znaju, Awn manager je Avant Window Navigator sličan Mac OSX dock bar-u. Vidite ga i na slici ispod. Usput je pustila muziku na laptopu tako što je otišla u Application menu i našla Video&Sound, tamo pronašla Rhythmbox Music Player. U tom player-u je odabrala Radio i taananaaaa, misija završena. Za one koji ne znaju Application menu je kao Start menu na Windows-u, samo što se u Gnome okruženju nalazi gore levo.

awn-manager

Devojka je dalje prokomentarisala je da joj smeta Awn manager ikone koje se stalno pojavljuju on top svih aplikacija. Zamolila je da joj se to skloni, na šta je domaćin odregaovao sa par klikova. Sve ovo je devojka uradila bez znanja da je operativni sistem na kojem radi Ubuntu. Muškarci su je namerno pustili da živi u neznanju i nisu joj naredna 2 sata govorili da to nije Windows OS. Treba uzeti u obzir da je devojka pristupila ovom operativnom sistemu znajući da je u pitanju laptop jednog dizajnera koji voli da podešava teme na sistemu i koji uvek ima nešto drugačije od drugih ljudi. Tako da je bila ubeđena da se radi o Windows-u sa nekom dodatnom temom.

Kada je izlazila iz stana, pitali su je da li se snašla na laptopu, na šta je ona opušteno prokomentarisala da jeste. Tada su joj otkrili da se radi o Linuxu, na šta je ona začuđeno rekla da nikad ne bi ni pretpostavila, i da Linux nikad nije videla ranije ali je samo čula da tako nešto postoji. Dodala je da je primetila da je sistem brz i da brzo reaguje. Ali potpuno joj je bilo svejedno kakav sistem je koristila i odlično se snašla.

Ubuntu se pokazao u ovom malom i slučajnom eksperimentu kao operativni sistem koji odgovara na sve zahteve prosečnog korisnika. Interfejs je ispao veoma intuitivan i jednostavan. Ono što je bitno kada se prilazi operativnom sistemu na koji niste navikli je da nemate predrasude. Ne smete imati ni strahove od novog. Ubuntu je stasao u odličan operativni sistem i potpuno je funkcionalan, u nekim slučajevima je i mnogo lakši za upotrebu nego Windows. (Kao na primer kada instalirate programe…)

8 comments

 1. Predrasude su tu ključna stvar. I navika.
  Evo konkretno ja, kojoj su kompjuteri sasvim prirodno okruženje, kada sednem za linux vrlo lako se iznerviram zato što nešto nije kao na windowsu… Navika je čudo, treba je se osloboditi ponekad.

 2. @Marija
  tu si u pravu, predrasude i navike su glavni problem. pogotovo za ljude koji se ne bakcu racunarima, cim im neshto promenish skroz se izgube. josh ako im unapred kazesh da ce biti drugacije, u startu im presedne.

  zato treba malo edukovati ljude, izmedju ostalog i ovakvim postovima.

  a shto se navika tice, nisam ni ja mnogo bolji, kada sednem za Windows za cas se iznerviram shto nije Linux 😀

 3. Predrasude! Haha! upravo mi je u draftu blog post posvećen njima 😀

  Navika jeste čudo. Ali, eto, znam mnoge koji trenutno ne mogu sebi da priušte vreme smanjene produktivnosti zbog toga što treba da se navikavaju na novo okruženje. Ali vreme će pokazati svoje, koliko juče ni taj nesrećni Ubuntu nije bio user friendly kao dans. Vreme Linuxa tek stiže 😀

 4. Jednostavnost koriscenja i simpatican minimalisticni dizajn su osnova uspeha OSX-a npr. Iz istog razloga mi se svideo i gOS. A jako je pohvalan i Easy Mode interface na Eee PC-ju. Vecini korisnika je takva organizacija potpuno zgodna…

 5. Ne bi ja rekao da je devojka iz experimenta “prosečan korisnik”, takav korisnik je već naučio da nešto odradi po svom ukusu u windowsu i pomalo se snalazi i “ispod” korica tj. desktopa, zna da isčačka i neke zavučene stvari a ova devojka iz priče spada u “duduk” ili “dumies” kategoriju, oni koji su naučili šta je kursor i da ako hoće da ga pomere gore na ekranu ne treba da podignu miša u vis 🙂 znači neko ko nema iskustva ali zna engleski i snalazi se.

  Uglavnom, ja ne znam šta je to ali kad god vidim neki skrinšot desktopa sa kompa pod linuksom meni se on svidi, kao recimo ovaj gore ili ako pogledam na youtubetu razne filmiće, ja onda dobijem volju da instaliram isti, odem na zvaničan sajt recimo ubunta (svojevremeno sam bio oduševljen mandrake-ok) skimen, instaliram i sačeka me neka beda od interfejsa da je to razočarenje neviđeno…

 6. 🙂 Hvala svima na komentarima.

  @Migulaš

  Ok, drugačije posmatramo prosečnog korisnika. Vidim da ti imaš kategorije sa zanimljivim nazivima. 😀 Ja delim samo na tri kategorije: ispod proseka, prosek i napredni korisnik. 🙂 Kako tvoje kategorije izgledaju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.